Bedrijfsovername

Ondernemers, investeerders, strategische partijen en hun trusted advisors zijn bij ons aan het juiste adres voor juridische ondersteuning bij de verkoop of aankoop van een bedrijf of bedrijfsonderdeel, of een participatie. Kennis van zaken, heldere communicatie, verwachtingsmanagement en goede samenwerking in het multidisciplinaire team zijn naar onze mening de basis voor een succesvolle en vlotte afronding van dit intensieve traject.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsovername

 • De activa-passiva transactie kies je vooral als je enkel specifieke onderdelen van je onderneming wil overdragen. Je hebt bijvoorbeeld een horecaonderneming die naast een restaurant ook een bezorgdienst heeft en hebt een koper voor alleen die bezorgdienst. Zorg dat je zeer gedetailleerd formuleert welke activa (bijv. overeenkomsten met afnemers, voorraden) en passiva (bijv. schulden aan leveranciers) worden overgedragen. Het kost meer tijd en moeite, maar levert wel maatwerk op. Een aandelenoverdracht is daarentegen simpeler. Alles gaat over naar de nieuwe eigenaar. Wat overgaat (de vermogensbestanddelen van de B.V., het bedrijf) hoeft dus niet te worden benoemd. Daarnaast kan een aandelenoverdracht fiscaal voordeliger zijn: als de verkoper zelf ook een B.V. is (een ‘holding’) en 5% of meer van de aandelen had, is de winst die de verkoper maakt door de verkoop onbelast. Over de winst die de B.V. daarentegen behaald omdat ze haar activa/passiva heeft verkocht, moet gewoon vennootschapsbelasting worden betaald.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

 • Ondernemingsrecht

  Bestuurders, ondernemingen en organisaties hebben te maken met vele juridische vraagstukken. Juridische vraagstukken waar door de toenemende complexiteit en almaar veranderende wet- en regelgeving niet zomaar meer een oplossing voorhanden is. Onze specialisten bezitten de juridische kennis om de oplossing te vinden. En jou te ontzorgen, zodat jij weer verder kunt.
 • Bedrijfsopvolging

  De bedrijfsopvolging is een zakelijke, maar vaak ook een emotionele aangelegenheid. Zowel voor de overdrager als opvolger. Daarnaast is het ook nog eens complex om de juiste keuzes te maken. Bedrijfsopvolging is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Hoe zorg je er nou voor dat zowel de overdrager als overnemer tevreden zijn? Een klip-en-klaar antwoord is niet voorhanden en afhankelijk van de situatie. Daarom is het goed om hier advies over in te winnen.
 • Contractenrecht

  Een goed contract geeft duidelijkheid. Het is makkelijk leesbaar, zo kort mogelijk en legt helder vast wie welke verantwoordelijkheden en risico’s draagt. Wie voldoende tijd en energie besteedt aan het vastleggen van de afspraken in een contract voorkomt geschillen. Onze specialisten staan ondernemingen en overheden bij in onderhandelingstrajecten- en procedures over contracten en adviseren ook over de toepassing en beëindiging daarvan.
 • Faillissementen & Herstructurering

  Als je voorziet dat je onderneming haar schulden niet meer kan voldoen, is het verstandig om tijdig advies in te winnen om te onderzoeken of je onderneming nog te redden is. Blijkt je onderneming niet meer te redden, dan kan een gedegen voorbereiding ervoor zorgen dat jouw aansprakelijkheid als bestuurder beperkt wordt. Ook als jouw debiteur failliet wordt verklaard, betekent dit nog niet direct dat je jouw geld kwijt bent.

Duidelijk Hekkelman.