Aandelen certificeren

Het scheiden van stemrecht en winstrecht is voor veel ondernemers een interessante overweging. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk om werknemers mee te laten profiteren van het rendement van de onderneming of het vermogen over te hevelen naar een volgende generatie, zonder de touwtjes uit handen te geven. De meest voorkomende manier om dit mogelijk te maken is het certificeren van aandelen. Bij de feitelijke en juridische inkleuring van certificering van aandelen komt echter behoorlijk wat kijken. Onze specialisten voorzien je graag van advies.

Veelgestelde vragen over het certificeren van aandelen

  • Gewone aandelen hebben winstrecht én stemrecht. Veel ondernemers vinden het belangrijk om zeggenschap te behouden, maar willen wel winst kunnen uitkeren aan medewerkers of de volgende generatie. Het certificeren van aandelen maakt dat mogelijk. De ondernemer richt dan een stichting op (een ‘STAK’) die de aandelen houdt, waarvan hij zelf de enig bestuurder is.
    Daarnaast geeft het certificeren van aandelen jou de mogelijkheid de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Je kunt namelijk een akte maken waarin je aangeeft wie het bestuur van de STAK moet vormen als jij er niet meer bent. Bij een niet-gecertificeerde B.V. erven de erfgenamen de aandelen, en kunnen ze zo’n besluit daarom alsnog overrulen door zelf een bestuur te benoemen. Advies over het certificeren van aandelen? Wij helpen je graag.

  • Aan stemrechtloze aandelen is altijd vergaderrecht verbonden. Dat wil zeggen: houders van stemrechtloze aandelen hebben het recht om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen en daar het woord te voeren. Voor ingrijpende besluiten is het afhankelijk van de statuten zelfs mogelijk dat de stemrechtloze aandeelhouder aanwezig moet zijn. Bij certificaten kun je zelf bepalen of de houder ervan vergaderrecht krijgt.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

  • Bedrijfsovername

    Ondernemers, investeerders, strategische partijen en hun trusted advisors zijn bij ons aan het juiste adres voor juridische ondersteuning bij de verkoop of aankoop van een bedrijf of bedrijfsonderdeel, of een participatie. Kennis van zaken, heldere communicatie, verwachtingsmanagement en goede samenwerking in het multidisciplinaire team zijn naar onze mening de basis voor een succesvolle en vlotte afronding van dit intensieve traject.

  • Bedrijfsoverdracht

    De overdracht van een bedrijf verloopt vaak via de verkoop van aandelen, maar een andere mogelijkheid is de activa-passiva transactie. Bij de activa-passiva transactie worden alleen bepaalde vermogensbestanddelen en contracten overgedragen aan de koper die zijn genoemd in de koopovereenkomst. Het risico op onaangename verrassingen is hierdoor minder groot. Het is bij deze transactie daarom wel van belang dat de overnameovereenkomst nauwkeurig beschrijft wat precies wordt overgedragen en wat niet. Onze specialisten begeleiden jou hier graag bij.
  • Bedrijfsopvolging

    De bedrijfsopvolging is een zakelijke, maar vaak ook een emotionele aangelegenheid. Zowel voor de overdrager als opvolger. Daarnaast is het ook nog eens complex om de juiste keuzes te maken. Bedrijfsopvolging is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Hoe zorg je er nou voor dat zowel de overdrager als overnemer tevreden zijn? Een klip-en-klaar antwoord is niet voorhanden en afhankelijk van de situatie. Daarom is het goed om hier advies over in te winnen.

Duidelijk Hekkelman.