Distributie, franchise en agenturen

Wil jij met jouw bedrijf met agenten of distributeurs gaan samenwerken? Of ben je van plan een franchiseketen op te richten? Je kunt met dit soort vragen bij ons terecht. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een advies uitbrengen over hoe je één en ander op de beste manier organiseert. Ook kunnen wij de benodigde contracten opstellen. Ben jij een distributeur, agent of franchisenemer en heb jij een contract voorgelegd gekregen, dan kunnen wij deze beoordelen en je adviseren over risico’s. En als er een geschil is ontstaan, behartigen wij jouw belangen en denken wij mee over een mogelijke oplossing.

Veelgestelde vragen over distributie, franchise en agenturen

  • Absoluut. Door afspraken op schrift te zetten, weten partijen waar zij aan toe zijn en kunnen zij altijd nog eens terugkijken wat ieders rechten en verplichtingen zijn. Voor een leverancier is het daarnaast prettig om gebruik te maken van standaardcontracten, zodat voor al zijn distributeurs, agenten en/of franchisenemers dezelfde voorwaarden gelden.

  • In beginsel geldt dat partijen bij een handelsovereenkomst tegenovergestelde belangen hebben. Zo ook de franchiseovereenkomst, waar de franchisegever bijvoorbeeld de mogelijkheden tot beëindiging door de franchisenemer zoveel mogelijk zal willen beperken. Een franchisenemer zal daarin juist een bepaalde mate van vrijheid willen behouden. Als wij een conceptovereenkomst beoordelen, wijzen wij de ondernemer op dergelijke risico’s. Zo weet deze precies waar hij aan toe is en kan deze een weloverwogen beslissing nemen. Vaak vormt onze beoordeling het beginpunt van onderhandelingen, waarmee de ondernemer in staat wordt gesteld om een overeenkomst te sluiten die voordeliger voor hem is.

  • Wij proberen geschillen altijd zonder bemoeienis van een rechter op te lossen. Het sturen van een sommatiebrief is dan de eerste stap. Als de partij daar niet op reageert of weigert aan de sommatie te voldoen, is het onvermijdelijk om naar de rechter te stappen om nakoming af te dwingen. Wij adviseren de ondernemer in zo’n geval welke procedure het beste kan worden gevoerd (een kort geding of een “normale” procedure) en welke strategie moet worden gevolgd.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Duidelijk Hekkelman.