Incasso
Bestuurdersaansprakelijkheid
In principe is alleen de vennootschap waarmee je zakendoet aansprakelijk voor het betalen van openstaande facturen. Dat is anders als een bestuurder ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. In dat geval kan ook de bestuurder aansprakelijk worden gesteld. De drempel voor ernstig verwijtbaar handelen ligt vrij hoog. Ondernemers moeten immers de ruimte krijgen om risico’s te nemen. Toch komt het vaker voor dan je zou denken. Wat ernstig verwijtbaar handelen dan precies inhoudt? Lees hieronder verder.
Omstandigheden voor bestuurdersaansprakelijkheid
In de regel kunnen bestuurders in de volgende twee gevallen medeaansprakelijk zijn:
- De bestuurder gaat verplichtingen aan terwijl hij of zij weet – of had moeten weten – dat de vennootschap niet aan haar verplichtingen kan voldoen en geen verhaal biedt voor de daaruit voortvloeiende schade.
- De bestuurder is zich bewust of laat toe dat de vennootschap wettelijke of contractuele verplichtingen niet nakomt en veroorzaakt daardoor schade.
In beide gevallen geldt dat er tevens sprake moet zijn van een ernstig verwijt.
Voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen door een bestuurder in de tweede categorie zijn het bewust niet betalen van één schuldeiser terwijl andere schuldeisers en/of gelieerde vennootschappen wel worden voldaan. Of het overhevelen van de activa van de schuldenaar naar een gelieerde vennootschap, zodat schuldeisers geen verhaalsmogelijkheden meer hebben.
Aansprakelijk stellen bestuurder
Overweeg je om een bestuurder aansprakelijk te stellen? Dan kunnen wij onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Als er goede gronden zijn voor bestuurdersaansprakelijkheid kunnen wij de bestuurder aansprakelijk stellen en indien nodig een procedure starten tegen deze bestuurder. Eventueel in combinatie met beslaglegging op het vermogen van de bestuurder.
Voorkomen bestuurdersaansprakelijkheid
Vooral wanneer het waarschijnlijk is dat de vennootschap op korte termijn niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, moet een bestuurder extra alert zijn. Het is dan belangrijk om continu af te wegen of het verantwoord is om namens de vennootschap nieuwe verplichtingen aan te gaan.
Word je als bestuurder aansprakelijk gesteld? Wij zorgen ervoor dat er grondig verweer wordt gevoerd tegen deze vordering.
Beslaglegging
Beslaglegging is een juridisch middel dat moet zorgen voor zekerheid van betaling van een openstaande vordering. Door het leggen van beslag op de bankrekening of op bezittingen van een schuldenaar, voorkom je dat de schuldenaar tussentijds gelden verduistert of bezittingen verkoopt.
Beslag leggen kan op verschillende soorten eigendommen van de schuldenaar. Denk aan de eerder genoemde bankrekening, maar ook aan salaris, onroerend goed en roerende goederen. Daarnaast is het mogelijk om beslag te leggen op vorderingen die de schuldenaar heeft op derden.
Het proces van beslag leggen
Beslaglegging begint met het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. Na toestemming van de rechter kan de deurwaarder beslag leggen op de bezittingen van de schuldenaar. Vervolgens moet de schuldeiser een procedure starten tegen de schuldenaar, zodat de rechter kan beoordelen of de vordering terecht is. Dit noemen we conservatoir beslag.
Zijn er tijdens een lopende procedure aanwijzingen dat je de bezittingen van de schuldenaar moet veiligstellen in afwachting van de rechtszaak? Dan is het verstandig om ook tijdens de procedure beslag te leggen.
Als de rechter de vordering in een vonnis toewijst, dan wordt het gelegde beslag executoriaal. Je kunt de in beslag genomen bezittingen dan definitief opeisen.
Onterecht beslag gelegd op jouw bezittingen
Soms legt een partij onterecht beslag. In dat geval kun je in een kort geding vragen om opheffing van het beslag. Oordeelt de rechter dat het conservatoir beslag onterecht was en kun je bewijzen dat je hierdoor schade hebt geleden? Dan kunnen wij de schade verhalen op de beslaglegger.
Beslag leggen of onterecht beslag verweren?
In beide situaties staan wij je graag bij. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.