Onderneming herstructureren

Er zijn veel redenen om een herstructurering van je onderneming te overwegen. Bijvoorbeeld als je onderneming stevig is gegroeid, of als je plannen hebt om te verkopen. Afhankelijk van wat je plannen zijn, zijn er meerdere manieren om je doel te bereiken. Denk aan fuseren, splitsen, uitbreiden met een nieuwe tak en verhangen of opheffen van een bestaande tak. Bij herstructurering komt met andere woorden het hele juridische repertoire van het ondernemingsrecht aan de orde.

Veelgestelde vragen over het herstructureren van een onderneming

  • Herstructurering is een erg breed begrip. Er kan een concrete aanleiding voor zijn, zoals een verkoop. Maar het kan ook verstandig zijn om na een jaar of vijf je ondernemingsstructuur weer eens even tegen het licht te houden. Misschien kan het veel efficiënter, of wil je bepaalde bedrijfsonderdelen in separate vennootschappen onderbrengen. Herstructureren is nooit een doel op zich.

  • Bij het herstructureren van een onderneming komen verschillende aspecten samen. Naast het vennootschappelijke ook het financiële, arbeidsrechtelijke en fiscale. Zorg er dus voor dat je hier rekening mee houdt en dat de gevolgen goed worden onderzocht. Zo voorkom je problemen wanneer de herstructurering is gerealiseerd. Betrokkenheid van een belastingadviseur is altijd raadzaam.

    • het omzetten van een eenmanszaak in een B.V.;
    • het oprichten van een nieuwe vennootschap voor een project om daarmee risico’s te spreiden;
    • het samenvoegen van twee B.V.’s met dezelfde activiteiten door fusie;
    • een deelneming die ‘verhangen’ moet worden naar een andere groepsvennootschap;
    • de toetreding van een nieuwe aandeelhouder.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Duidelijk Hekkelman.