Marieke Thijssen

Advocaat

Nijmegen - Oranjesingel 1

Stel een vraag aan Marieke
Cover voor

Ik ben Marieke Thijssen. Ik ben advocaat sinds 2006. Ik ben sindsdien werkzaam in het vastgoedrecht. Ik houd mij met name bezig met huur/verhuur, bruikleen, koop/verkoop, erfpacht, opstal, kraak en verjaring. Ik houd mij daarnaast bezig met privacyrecht. Ik ben in 2009 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op een onderzoek over de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), voorloper van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Het vastgoedrecht en het privacyrecht komen vaker bij elkaar dan je zou verwachten. Denk aan de aanpak van ondermijning en woonoverlast of aan de toepassing van camera’s en slimme apparaten in gebouwen. Ik profiteer dan van het feit dat ik zowel gespecialiseerd ben in het ene als in het andere rechtsgebied.
Ik procedeer, contracteer, adviseer, publiceer en doceer. Ik krijg ontzettend veel energie van de afwisseling die dat met zich meebrengt. De ene zaak vraagt om een praktische oplossing. De andere om het doorgronden van nieuwe wet- en regelgeving. Die afwisseling houdt mij scherp.
Ik sta met name overheden, commerciële partijen, woningcorporaties en zorginstellingen bij.

Ik ben naast mijn werk als advocaat ben ik redacteur van het tijdschrift Huurrecht in Praktijk (HIP), van Journaal Huur en Verhuur (JHV) en van Privacy Nieuws van Sdu. Daarnaast ben ik lid van de Raad van Toezicht van Stichting Kalorama, een zorginstelling in Beek.

Rechtsgebiedenregister

Marieke heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

Hoofdrechtsgebied: Huurrecht en Privacyrecht

Deze registratie verplicht Marieke om elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten 10 opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Expertises

Drie vragen aan Marieke

  • Vastgoedrecht (huur/verhuur, koop/verkoop, opstal, erfpacht, bruikleen, kraak en verjaring) en privacyrecht.

  • Ik wil niet alleen weten welke juridische vraag je hebt, maar ook naar welke oplossing je op zoek bent. Wil je een snelle oplossing? Of juist een duurzame? Ik bespreek het met je zodat ik niet alleen je juridische vraag kan beantwoorden, maar je ook gericht kan adviseren over een oplossing die bij je past.

  • Een vraag die ik geregeld krijg, is of ik mee kan kijken bij het opstellen van een convenant om gegevens uit te wisselen. Bijvoorbeeld een convenant tussen gemeente, commerciële verhuurders, woningcorporaties en andere partijen die betrokken zijn bij de aanpak van woonoverlast in een bepaalde gemeente. Ik zorg ervoor dat het convenant niet alleen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming voldoet, maar ook aan andere wet- en regelgeving waar de verschillende partijen mee te maken hebben.