Ik ben Quir Laumans en werk sinds 1998 bij Hekkelman. Ik vind het leuk om ingewikkelde problematiek voor cliënten te vertalen in normaal Nederlands. Een groot gedeelte van mijn werkzaamheden bestaat uit het adviseren op het gebied van estate planning: nalatenschapsplanning met het oog op belastingbesparing. Dit betreft vaak het snijvlak van ondernemingsrecht en personen- en familierecht. Te midden van een hoop specialisten hou ik de ‘helicopterview’ die belangrijk is voor een goede advisering.

Mijn advisering resulteert vaak in het opmaken of aanpassen van samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden, testamenten, levenstestamenten, het opmaken van een “zakelijk (levens)testament” waarbij wordt voorzien in een opvolgend bestuur van een (holding) B.V. of stichting (administratiekantoor), het certificeren van aandelen, het certificeren van vermogen waaronder onroerende zaken, het doen van schenkingen (al dan niet op papier), het wijzigen van statuten, het overdragen van aandelen en het sluiten van aandeelhoudersovereenkomsten.

Daarnaast hou ik me bezig met het afwikkelen van nalatenschappen waaronder het opstellen van verklaringen van erfrecht, akten van beschrijving en verdeling van nalatenschappen en het verzorgen van aangiften erfbelasting.

Expertises

Drie vragen aan Quir

  • Ik ben een notaris die op alle notariële rechtsgebieden jarenlange ervaring heeft opgedaan (onroerend goed, ondernemingsrecht en personen- en familierecht). Ik zit bij Hekkelman als een spin in het web tussen een groot aantal specialisten. Zelf heb ik mij gespecialiseerd in estate-planning.

  • Ik zie het als een uitdaging om ingewikkelde zaken voor cliënten zo eenvoudig mogelijk te maken: "eenvoud is kenmerk van het ware". Mijn werkzaamheden begin ik bij voorkeur met een bespreking "face to face". Afspraak is afspraak vind ik belangrijk en vanzelfsprekend.

  • Onlangs had ik een cliënt die bij de aankoop van een pand de huuropbrengsten bij zijn kinderen terecht wilde laten komen, maar wel de volledige zeggenschap over het pand wilde behouden.
    We hebben toen het pand gecertificeerd. Het pand is in eigendom verkregen door een stichting. Deze stichting heeft de volledige zeggenschap over het pand en beheert het pand ten behoeve van de certificaathouders. Vader is de enige bestuurder van de stichting. De certificaten worden door gehouden door de kinderen. Op deze wijze heeft vader de volledige zeggenschap over het pand en hebben de kinderen het volledige economisch belang van het pand.