Kabels & leidingen

Onder de grond liggen vele kabels en leidingen, bijvoorbeeld voor gas, water en elektriciteit. Soms is het noodzakelijk dat deze kabels en leidingen worden verlegd. Of dat nieuwe kabels en leidingen worden aangelegd. Daarbij zijn er altijd twee vragen, namelijk hoe dit kan worden bewerkstelligd en wie draagt de kosten. Het kan ook voorkomen dat er schade aan kabels en leidingen ontstaat. Wie is dan aansprakelijk? Voor al dit soort vragen kun je terecht bij onze specialisten.

Veelgestelde vragen over kabels en leidingen:

  • De meeste gemeenten hebben een Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur. In dat geval gelden de volgende stappen: Stap 1 is dat we kijken waar de gemeente in kwestie behoefte aan heeft. Denk daarbij ook aan het bepalen van de opleverdatum. Stap 2 is het starten van het vooroverleg met de netwerkexploitant. Stap 3 is het bepalen of we tot afspraken kunnen komen. Stap 4 volgt als de netwerkbeheerder (stelselmatig) niet mee werkt. We bekijken dan welke maatregelen en middelen we kunnen inzetten zodat de nieuwe kabel of leiding toch wordt gerealiseerd.
    Als er geen Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur geldt, zal moeten worden onderzocht op basis van welke wetgeving de gemeente kan bewerkstelligen dat de betreffende kabel en leiding wordt aangelegd en wie in dat geval de kosten daarvan draagt.

  • Zijn er afspraken gemaakt met partijen? Heb jij de kabel geraakt of iemand die jij ingehuurd hebt? Meestal gaat het hierom: is conform de wet gehandeld en ben je wel aansprakelijk en voor welk deel. Wij helpen je met advies zodat de zaak opgelost wordt.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Duidelijk Hekkelman.