Subsidies

Het is zowel voor de subsidieverstrekker als voor de subsidieontvanger zaak om heldere afspraken te maken. Over de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend. En over de wijze waarop na afloop van die activiteiten rekening en verantwoording moet worden afgelegd. Wij ondersteunen hierbij. Ook kijken wij of en hoe het mogelijk is om subsidie terug te krijgen als de subsidieontvanger zich niet aan de afspraken houdt of met de subsidies fraudeert. Tevens ondersteunen wij bij het toepassen van de Wet Bibob op subsidies.

Veelgestelde vragen over subsidies

  • Subsidies kunnen slechts verstrekt worden als hiervoor een wettelijke basis geldt. Hierop gelden wel uitzonderingen. Voor incidentele subsidies die voor maximaal vier jaar worden verstrekt en voor begrotingssubsidies is geen wettelijke basis nodig. Om te voorkomen dat achteraf alsnog een wettelijke basis moet worden gecreëerd, is het van belang vooraf goed te controleren of er een wettelijke basis nodig is en wat de wettelijke basis dan is.

  • Als er sprake is van beperkte subsidiemiddelen, dan geldt dat (rechts)personen die in aanmerking willen komen voor een subsidie de ruimte moeten krijgen om naar de beschikbare middelen mee te dingen. Dit is de zogenaamde schaarse rechten. Het moet van tevoren duidelijk zijn op basis waarvan de middelen worden verdeeld en de verdeling moet eerlijk verlopen. Hieraan zijn strenge eisen verbonden.

  • Het is mogelijk om de subsidieverlening in te trekken of te wijzigen, om de subsidie op een lager bedrag vast te stellen, of om de subsidievaststelling in te trekken of te wijzigen. Dat laatste moet wel binnen vijf jaar na de vaststelling gebeuren. Welke mogelijkheden er in een concreet geval zijn, is dus afhankelijk van waar in het subsidieproces je zit en wat de aanleiding is om maatregelen te nemen.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

  • Overheid

    Hekkelman advocaten en notarissen is hét kantoor voor overheidsgerelateerde juridische vraagstukken. Als huisadvocaat van verschillende (middel)grote gemeenten adviseren en procederen wij op dagelijkse basis over alle facetten van het overheidsbedrijf. Onze kennis en ervaring zetten wij ook in voor ondernemers en particulieren die een conflict hebben met de (gemeentelijke) overheid.
  • Bestuurs(proces)recht

    Het bestuurs(proces)recht is een vak apart; op hoofdregels bestaan vaak tig uitzonderingen en vaak moet men tegelijkertijd diverse wet- en regelgeving en de rechtspraak van de bestuursrechter raadplegen om antwoorden op vragen te kunnen vinden. Onze specialisten spreken de taal van het bestuurs(proces)recht vloeiend. Laat je tijdig door één van hen adviseren om besluitvorming en/of procedures tot een goed einde te brengen.
  • Gemeenschappelijke regelingen

    Overheden kunnen om verschillende redenen kiezen voor een publiekrechtelijke samenwerkingsvorm in de vorm van een gemeenschappelijke regeling. De taken en bevoegdheden die aan zo’n samenwerkingsverband worden toebedeeld, kunnen van geval tot geval verschillen. HM adviseert over de totstandkoming en inhoud van gemeenschappelijke regeling en staat gemeenschappelijke regelingen en deelnemers bij bij geschillen die daarbij ontstaan.
  • Gemeentewet

    De Gemeentewet regelt de opbouw van de gemeentelijke organisatie en kent bevoegdheden toe aan de verschillende bestuursorganen van de gemeente: gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders en de burgemeester. De ontwikkeling van de Gemeentewet staat niet stil. Bijvoorbeeld omdat gemeenteraden meer (lokale) bevoegdheden ontwikkelen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Daarnaast zorgt de (verwachte) komst van de Omgevingswet ervoor dat nieuwe verordeningen moeten worden gemaakt en bestaande aangepast.
  • Openbare orde

    De relevantie van het openbare-orderecht is fors toegenomen. Politie, justitie en decentrale overheden werken samen met speciale eenheden zoals het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) om meer grip te krijgen op misdaad en de ondermijnende effecten daarvan voor de samenleving. Hun uitdaging is de redelijke bevoegdheidstoepassing. Belangrijke grondrechten zoals het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en bewegingsvrijheid, moeten daarbij geëerbiedigd worden. Denk ook aan het delen van informatie tussen de samenwerkende overheden, waarbij de privacy van burgers onder druk kan komen. Dit levert de nodige juridische uitdagingen op.
  • Staatssteun

    Verboden staatssteun en de consequenties daarvan kunnen worden voorkomen. Neem bij twijfel contact op met de advocaten van Hekkelman voor een staatssteuncheck. Als voorkomen niet meer kan, zijn steeds meer oplossingen te bedenken voor het beperken van de schade voor de onderneming die de steun heeft ontvangen. Ook daarvoor ben je bij Hekkelman aan het goede adres.
  • Overheidscontracten

    Voor het opstellen van een contract voor een groot bouwproject of de verhuur van gemeentelijk vastgoed is vaak specialistische juridische kennis nodig. Niet in iedere situatie is een dik contract nodig. Begrijpelijk, kort en bondig formuleren, is bij ons het uitgangspunt. Wij kunnen je volledig ontzorgen door de contractonderhandelingen en het opstellen van de overeenkomst oppakken of als sparring partner op de achtergrond fungeren.

Duidelijk Hekkelman.