Wet Bibob

De Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) speelt een cruciale rol bij het voorkomen dat de overheid onbedoeld criminele activiteiten faciliteert. De juiste toepassing van de Wet Bibob is complexer geworden vanwege de uitbreidingen van de wet en de strengere rechterlijke toetsing van besluiten van bestuursorganen op evenredigheid.

Wet Bibob is de afgelopen jaren een aantal keer gewijzigd en het toepassingsbereik is verruimd. Daardoor hebben bestuursorganen onder andere meer bevoegdheden gekregen voor het doen van eigen Bibob-onderzoek. Ook het toepassingsbereik van de Wet Bibob is uitgebreid, zoals bij overheidsopdrachten (waaronder op het gebied van zorg) en vastgoedtransacties. De inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft de reikwijdte van de Wet Bibob eveneens uitgebreid.

Met onze jarenlange ervaring en brede expertise op het gebied van APV en horeca, zorg, omgevingsrecht, aanbestedingen en vastgoed, kunnen wij overheden adviseren over en bijstaan bij het effectief inzetten van de Wet Bibob.

De grootste uitdagingen

Vanwege de uitbreidingen van de wet en de strengere rechterlijke toetsing van bestuursorganen op evenredigheid is een juiste en evenwichtige toepassing van de Wet Bibob complexer geworden. In het kort:

Welke mogelijkheden biedt de Wet Bibob voor eigen onderzoek?

Bestuursorganen hebben uitgebreidere mogelijkheden voor eigen Bibob-onderzoek, zoals toegang tot justitiële en fiscale gegevens. Ze mogen informatie delen via het Bibob-register, elkaar ‘tippen’, en onder voorwaarden Bibob-informatie uitwisselen.

In hoeverre is het toepassingsbereik van de Wet Bibob uitgebreid?

De Wet Bibob geldt nu voor overheidsopdrachten, vastgoedtransacties, en activiteiten onder de Omgevingswet, zoals bouw- en milieuprojecten. Dit helpt onder andere om criminele inmenging te voorkomen, bijvoorbeeld bij zorgfraude of vervreemding van overheidsvastgoed.

Hoe zorg je voor een evenredige toepassing van de Wet Bibob?

Rechters toetsen strenger of Bibob-besluiten noodzakelijk en evenwichtig zijn, waaronder in relatie tot de ernst van de feiten en de gevolgen van een bepaald besluit. Bestuursorganen moeten afwegen of maatregelen het doel effectief bereiken en in verhouding staan tot de gevolgen voor betrokkenen.

Onze aanpak

Wij begrijpen de uitdagingen waarmee overheden te maken krijgen. Of het nu gaat om het voorkomen van crimineel misbruik van vergunningen, vastgoedtransacties of aanbestedingen, wij bieden maatwerkadvies en ondersteuning gericht op onder meer:

  • het opstellen van evenredig Bibob-beleid, met ruimte voor het leveren van maatwerk;
  • de afweging of een Bibob-advies bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB) nodig is;
  • het begeleiden van het eigen Bibob-onderzoeken en het interpreteren van daarmee vergaarde informatie;
  • het opstellen van besluiten en overeenkomsten (Bibob-clausules) en waarderen en inhoudelijk behandelen van zienswijzen;
  • juridische procedures bij ingetrokken vergunningen of afgewezen aanvragen, het afbreken van onderhandelingen of beëindigen van overeenkomsten.

Bibob advies nodig? Onze specialisten staan voor je klaar

De advocaten van Hekkelman staan klaar om je te voorzien van helder advies en begeleiding op maat. Of het nu gaat om vastgoedtransacties en aanbestedingen, neem gerust contact met ons op en wij helpen je verder. Onze Bibob-advocaten zijn gevestigd in Nijmegen, maar opereren landelijk.

Kennis delen we graag

Franc Pommer deelt op zijn LinkedIn regelmatig updates over recente, belangrijke, uitspraken en ontwikkelingen binnen het rechtsgebied. Wil je meer lezen?

Duidelijk Hekkelman.