De voordelen van een overlegscheiding

  Een doemscenario waaraan je bij het uitspreken van het ja-woord niet denkt: een echtscheiding. Maar soms loopt het leven anders dan je verwacht. Als een echtscheiding onvermijdelijk is, komt er veel op je af: zowel op financieel als op emotioneel gebied.

  Als de emoties de overhand nemen, ligt een strijd op de loer. Die emoties mogen er zijn, maar van een vechtscheiding wordt uiteindelijk niemand beter. Een overlegscheiding kan een gevecht voorkomen. Op deze pagina leggen wij uit wat
  een overlegscheiding is en hoe een overlegscheidingsadvocaat je kan helpen.

  Wat is een overlegscheiding?

  Een overlegscheiding (Collaborative Divorce) is een relatief nieuwe, andere manier van scheiden. Het ligt tussen mediation en procederen in.

  Bij een overlegscheiding worden beide partners begeleid door een multidisciplinair team. Zij hebben allebei een eigen advocaat en er is een coach betrokken, een onpartijdige gedragsdeskundige. Afhankelijk van de situatie kunnen ook andere professionals worden toegevoegd, zoals een financieel deskundige of een kindspecialist. Met behulp van deze deskundigen wordt een basis gelegd om op een goede manier afscheid van elkaar te nemen als partner. En, indien van toepassing, voor de kinderen nog samen ouder te blijven

  De werkwijze bij een overlegscheidingsadvocaat

  In een overlegscheiding vormen de cliënten en hun advocaten de basis van het team. De advocaat ondersteunt de eigen cliënt in een open en transparant proces waarin alle informatie op tafel wordt gelegd. De academisch geschoolde coach is neutraal. Deze begeleidt het hele proces. De coach heeft oog voor beide partijen en zorgt voor een veilige sfeer. De financieel deskundige biedt ondersteuning op het financiële vlak. Ook deze is onpartijdig.

  Een overlegscheiding begint altijd met een of meerdere gesprekken met alleen de coach. Er wordt gesproken over de relatie, de reden van de scheiding en de onderliggende emoties. Deze informatie stelt de coach tijdens de teamgesprekken in staat bepaalde wensen en keuzes van een cliënt te doorgronden en te vertalen voor de andere cliënt. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaars standpunten en daardoor meer wederzijds respect. Dan kunnen verdere stappen worden gezet.

  Waarom kiezen voor een overlegscheidingsadvocaat van Hekkelman?

  Een scheiding is een complex proces en deskundige begeleiding daarbij is onontbeerlijk. Kies je voor een overlegscheiding, dan heb je de intentie het proces op een goede, respectvolle manier af te ronden. Alle betrokkenen tekenen een deelnemingsovereenkomst waarin zij procesafspraken vastleggen. Een overlegscheiding kan voordelen bieden ten opzichte van mediation of een traditionele scheiding met een eigen advocaat.

  Als je kiest voor een overlegscheiding dan is de intentie van beide partijen dat het proces goed wordt afgerond, op een respectvolle manier

  Het kan gebeuren dat tijdens een overlegscheiding geen overeenstemming wordt bereikt. In dat geval kunnen de advocaten niet meer verder optreden en zullen beide partijen op zoek moeten gaan naar een andere advocaat. In de praktijk zorgt dit ervoor dat partijen extra hun best doen tot een regeling te komen. De professionals doen er ook alles aan om het proces in het spoor te houden en op een respectvolle wijze goed en voortvarend af te wikkelen. Dit zijn de voordelen van een overlegscheiding via Hekkelman:

  • Beide partijen hebben de intentie om er samen uit te komen
  • Minder risico op een vechtscheiding
  • Geen onnodige energie en tijd verspillen aan negatieve emoties
  • Begeleiding door een gespecialiseerde overlegscheidingsadvocaat
  • Een eigen advocaat die jouw belangen behartigt
  • Een neutrale coach die het proces in goede banen leidt
  • Eventueel extra deskundige hulp en advies op financieel en fiscaal vlak
  • Eventueel extra begeleiding voor de kinderen
  • Doorgaans is een overlegscheiding sneller afgewikkeld dan een traditionele scheiding
  • De regeling is toekomstgericht en duurzaam

  Overweeg je een overlegscheiding?

  Sta je op dit moment op het punt om je huwelijk te beëindigen? Overweeg dan eens een overlegscheiding. Plan een gratis kennismaningsgesprek van 30 minuten in met Willemien Noordraven, advocaat en gespecialiseerd in overlegscheidingen.

  Vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen 

  Meer weten over de mogelijkheden?

  Ga voor een vrijblijvend gesprek