Privacy E-learning Les 8: Let op met vragen toestemming!

  Welkom bij deze nieuwe les van de E-learning over Privacy. Hierbij Les 8: Let op met het vragen van Toestemming

  Vraag alleen toestemming als dat écht nodig is!

  Het vragen van toestemming is al een aantal keer genoemd tijdens deze E-Learning. In deze les leggen wij uit wanneer en hoe je toestemming vraagt en wat de risico’s en vereisten hiervan zijn.

  Het vragen van toestemming aan een betrokkene (uw cliënt) is een van de 6 grondslagen om persoonsgegevens te mogen verwerken. Daarnaast bestaan er wettelijke uitzonderingen op het verbod voor het mogen verwerken van bijzondere persoonsgegevens, waaronder: uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene. Hoe kan deze toestemming rechtsgeldig verkregen worden?

  Vereisten bij het vragen van toestemming

  Toestemming moet ondubbelzinnig, vrij en geïnformeerd zijn gegeven. Als je toestemming vraagt om persoonsgegevens te mogen verwerken, dan heb je een dubbele bewijslast. Je moet kunnen bewijzen dat toestemming is gegeven en dat deze ook geïnformeerd is gegeven. Dat betekent dat je bij het vragen van toestemming concreet en in begrijpelijke taal de betrokkene (uw cliënt) moet informeren voor welke verwerkingen toestemming wordt gevraagd.

  Risico’s van toestemming

  Naast het risico dat de betrokkene geen toestemming geeft, kan toestemming ook altijd worden ingetrokken. Je hebt dan geen grondslag (meer) om zijn/haar persoonsgegevens te verwerken. Als achteraf wordt geoordeeld dat de toestemming niet geldig is gegeven, dan is de verwerking van de persoonsgegevens onrechtmatig, met alle risico’s van dien. Het is daarom belangrijk om alleen toestemming te vragen als dat écht nodig is.

  Let op!

  Vraag je aan jouw cliënt toestemming voor het verwerken van (bijzondere) persoonsgegevens? Het intrekken van deze toestemming moet voor je cliënt net zo eenvoudig zijn als het geven van deze toestemming. Ook daarover dien je jouw cliënt op voorhand duidelijk te informeren bij het vragen van toestemming.

  Klik op onderstaande afbeelding om les 8 te volgen. Deze video duurt ongeveer 6 minuten. 

  Sprekers

  • Monique Hennekens, Privacy Advocaat bij Hekkelman Advocaten
  • Siegfried Frencken, Mobiliteitsdeskundige bij Rapasso Cliëntvolgsysteem

  Downloads

  AVG – Artikel 7 Voorwaarden voor toestemming18,89 KB Download