De route van Wiebe Dijkstra

Vrienden van Wiebe Dijkstra die notarieel recht studeerden kregen vaak van hem te horen dat ze eigenlijk maar een saaie studie deden. Toch besloot hij aan het eind van zijn studie Nederlands Recht eens aan te schuiven bij een college van Martin-Jan van Mourik, toentertijd hoogleraar Notarieel Recht en tevens notaris bij Hekkelman. Dat college vond hij fantastisch. Ter plekke maakte hij de keuze om alsnog voor het Notarieel Recht te gaan. En na wat pientere opmerkingen tijdens latere colleges kreeg Wiebe een baan aangeboden bij Hekkelman. Als kandidaat-notaris Onroerend Goed.

Hoe was jouw start bij Hekkelman?

“Dat kan ik me nog goed herinneren. Op 1 oktober 2005 was mijn eerste werkdag als kandidaat-notaris Onroerend Goed. Ik wist in het begin eigenlijk ontzettend weinig. Om te beginnen niet hoe het er in de praktijk aan toe ging, maar ook de inhoudelijke materie was volledig nieuw. De studie Notarieel Recht in Nijmegen is namelijk grotendeels gericht op het personen- en familierecht. Gelukkig greep het vastgoed me direct en vond ik de werkzaamheden heel erg leuk. Na een maand riep de toenmalige notaris Willem van Delft al dat ik zijn opvolger zou worden. Daar heeft hij dus achteraf gelijk in gehad.”

Welke stappen heb je bij Hekkelman tot op heden doorlopen?

“De eerste vier jaar heb ik met veel plezier gewerkt in de sectie Onroerend Goed. Maar ook leefde in die jaren een langgekoesterde wens om samen met mijn vrouw een half jaar door Zuid- en Midden-Amerika te trekken. In 2009 vonden wij het tijd om deze wens te verwezenlijken. Het was spannend om te vragen, ik wist dat dit nog niet eerder was voorgelegd. Gelukkig vonden ze het bij Hekkelman een heel goed idee en hebben we de afspraak gemaakt dat ik na mijn reis zou terugkeren.

Na mijn reis maakte ik de overstap naar de sectie Ondernemingsrecht. Het was toen nog kantoorbeleid om na een aantal jaren over te stappen naar een andere sectie, zodat je meerdere afdelingen zag en breder opgeleid bent. Daar was ik zelf overigens ook groot voorstander van. Heel lang heeft de overstap echter niet geduurd. Na twee jaar ben ik weer teruggegaan naar de sectie Onroerend Goed, met de gedachte om uiteindelijk ook bij die sectie te blijven. In januari 2017, iets meer dan 11 jaar na mijn eerste dag bij Hekkelman, werd ik notaris en nam ik het stokje over van Willem van Delft.”

Welke stappen hoop je in de toekomst nog te kunnen maken?

“Er zijn eigenlijk twee aspecten waar ik in de toekomst mee aan de slag wil. Allereerst wil ik bouwen aan de sectie en een functionerende structuur neerzetten. Dat bestaat wat mij betreft uit een passende verhouding tussen het aantal (toegevoegd-)notarissen en kandidaat-notarissen, met daarachter een deskundig en sterk secretariaat en een nieuwe aanwas aan studenten.

Verder wil ik me richten op nieuwe markten. Op zoek gaan naar nieuwe ontwikkelingen en daar als kantoor op anticiperen. Je moet uiteraard tevreden zijn als het goed gaat en dat ook benoemen. Maar niet achterover leunen, anders word je uiteindelijk ingehaald. Ik wil dat de diensten die wij aanbieden een concrete meerwaarde hebben voor de klant en de maatschappij.”

Waarom moet iemand voor Hekkelman kiezen als vervolgstap?

“Bij Hekkelman heb je de mogelijkheid om te werken in een jong maar sterk inhoudelijk team dat naar de toekomst kijkt. Daarnaast moedigen wij ontwikkeling aan op zowel persoonlijk als inhoudelijk vlak, met ruimte om een verdiepingsslag te maken.”

Duidelijk Hekkelman.